< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is mediteren?

Mediteren, waarom doen mensen het?

Mensen gaan in meditatie om rust en balans in zichzelf te vinden. Ook wordt het gebruikt om inzichten te krijgen vanuit je heldere vermogens of om uit je lichaam te treden en je in andere dimensies te begeven.

Feitelijk gezien is mediteren je ‘lichaam op stil zetten’ en met of in je ziel op reis gaan. De meeste voorkomende vorm is zittend in lotushouding met je handen in de Chin Mudra. De tijdsduur varieert per persoon.

Waarom is mediteren goed voor je?

Meditatie zorgt voor bewustwording van dat wat er innerlijk bij je speelt. Er wordt vaak onterecht aangenomen dat mediteren voor stilte zorgt in je hoofd. Echter als er bij jou van binnen van alles speelt zal dat eerst de aandacht krijgen. Pas als je innerlijk gaat opruimen dan zal er uiteindelijk ook rust ontstaan tijdens het mediteren.

In meditatie gaan is dus heel heilzaam. Het schijnt licht op dat wat er speelt vaak op emotioneel gebied en geeft je de mogelijkheid om dat aan te pakken.

Mediteren, zo doe je dat!

Er zijn zoveel manieren en methodes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wellicht vraag je je wel eens af hoe het nu echt moet. Hoe kun je het beste mediteren?

Hier is maar één antwoord op mogelijk: De manier waar jij je het prettigst bij voelt en die jou het meest oplevert. Er is dus niet één manier die goed werkt. Ga dus op onderzoek uit. Wil jij zitten? Prima, wil je liever liggen? Gewoon doen. Vind je het lastig om een kwartier stil te zijn met je ogen gesloten, volg dan eens een geleide meditatie. Zo word je begeleid en gaan je gedachten niet zo makkelijk alle kanten op. Even over die gedachten, het is niet de vraag of ze komen. Dat is namelijk 100% scoren, zeker als je net begint met mediteren. De vraag is wanneer ze komen. Hoe langer je mediteert, hoe meer je opruimt, hoe stiller het wordt. De stilte komt dus door het opruimen.

Kort samengevat; de beste meditatie is de meditatie die jij prettig vindt. Online kun je heel veel verschillende soorten meditaties, mediatietechnieken en meditatiemuziek vinden. Maak er een mooie speurtocht van, combineer en voeg je eigen sausje toe. Voel wat met jou resoneert.

Waar is mediteren niet voor bedoeld

Zoals in de vorige alinea al genoemd, meditatie is niet het middel om stil te worden. Althans, niet als je er net mee begint en je systeem nog niet opgeschoond is. Mediteren is eigenlijk meer het pad naar de stilte toe. Het geeft je inzicht in je struggles waardoor je die bij de kern aan kunt pakken.

Is mediteren goed voor iedereen?

In dit geval is het antwoord ja en nee. Het hangt volkomen af van wie jij bent en waar je naar op zoek bent. Wat wil je met mediteren bereiken? Welk doel heb je voor ogen?
Als je gaat mediteren omdat het voor de buurvrouw zo goed werkt dan zal je merken dat het jou heel lastig af gaat.
Als je mediteert omdat je op zoek bent naar wat er innerlijk bij jou speelt of omdat je spirituele reizen in en buiten je energetisch systeem wilt maken, dan is meditatie een heilzaam middel.

Gun jezelf tijd en wees nieuwsgierig naar wat er op je pad komt. Sta open voor de spiegel die mediteren je voorhoudt en grijp de opruimkansen aan. Dan zal mediteren je verreiken en de stilte brengen waar je zo naar op zoek bent.

Mediteren via je chakra’s

Mediteren aan de hand van je chakra’s is een heel prettige manier om in meditatie te komen. Niet alleen schoon je direct je systeem op, je hebt ook een houvast middels de opeenvolging van de chakra’s in plaats van alleen maar stil te zijn. 

De TRIP Energieboost is een vorm van meditatie voor je energetisch systeem. Je kunt deze methode telkens weer herhalen om niet alleen je energetisch systeem en chakra’s op te ruimen maar ook te onderhouden.Inhoudsopgave